In het koninklijk besluit van 26 november 2010 is het alcoholslot als een strafmaatregel ingevoerd. Het is van belang dat dit niet alleen een strafmaatregel is, maar dat dit een verplichting wordt op elke auto. Er is nu sprake van wekelijks 4 verkeersdoden. In Belgiƫ hebben we het hoogste aantal verkeersslachtoffers in West-Europa. Deze cijfers kunnen nog altijd verhogen als we er nu geen verandering in gaan brengen.
Met de behulp van het alcoholslot kunnen we de mensen meer verantwoordelijkheid opleggen. Voor dat ze vertrekken hebben ze dan het besef dat ze moeten letten op de hoeveelheid alcohol die ze gaan benutten. Als ze dit niet doen, kunnen ze hun auto niet meer gebruiken.
Het kan zich ook voordoen dat men mensen, die niets ophebben, laten blazen op hun alcoholslot. Zoals Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zegt : " Het is in ieder geval zo dat Belgen relatief tolerant zijn voor alcohol
in het verkeer". Dit maakt de kans groter dat mensen toch zouden blazen voor anderen. Het gevaar bestaan dan nog steeds dat er zich verkeersongevallen gaan voordoen door beschonken mensen.
Dit kan voorkomen worden door mensen mee te laten doen aan bewustwordingscampagnes. Het is nodig dat ze beseffen dat ze iemand hun leven kunnen riskeren door te blazen op iemands alcoholslot. Het kan zelf zijn dat ze het leven riskeren van meerdere personen. Zo kan je ook boetes uitschrijven naar de mensen die het deden. Door speekseltesten kan je gemakkelijk achterhalen wie er heeft geblazen op het alcoholslot.
Alcohol kan zeer slechte gevolgen hebben, dus door het alcoholslot kunnen we hier verandering in brengen. Door bewustwordingscampagnes en boetes kunnen de mensen veranderen in hun gedachtegang over alcohol in het verkeer. Hier moeten wij naartoe werken in Belgiƫ zodat we niet meer het hoogste aantal verkeersslachtoffers hebben in West-Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten