Verschillende alfabetten



Het alfabet, het kan in alle vormen voorkomen. Wat een alfabet precies is? Nou een opsomming in vaste volgorde van de letters van een schrift. Deze letters hebben verschillende klanken, waarvan woorden worden gevormd. Mijn bedoeling is om drie alfabetten op te zoeken die verschillend zijn van het Latijnse alfabet. 
alphabets - spread around the world

1. Het Cyrillisch alfabet

Het Cyrillisch alfabet bestaat sinds ca. 940 n. Chr. en bestaat nu nog steeds. Dit alfabet wordt gebruikt in zes Slavische talen o.a in het Russisch, Wit-Russisch, Servisch, Macedonisch, Bulgaars en het Oekraïens. Ookal gebruikt men hetzelfde alfabet, in de meeste talen hebben ze eigen variant ervan gemaakt. Het Russisch is een variant van het Cyrillisch alfabet. In het Bulgaars gebruikt men het Russisch alfabet, maar alleen laten ze bepaalde letters weg uit het alfabet. In het Oekraïens, Servisch en Macedonisch voegen ze dan weer bepaalde letters toe aan het Russisch alfabet. 


2. Het Arabische alfabet 

Het Arabisch alfabet bestaat sinds 400 n. Chr. en wordt nu nog steeds gebruikt. Dit alfabet telt 28 letters en wordt van recht naar links geschreven. Het wordt vooral gebruikt in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Het is de moedertaal van de islamitische wereld, aangezien de Koran is geschreven in het Arabisch. 










3. Het Armeens alfabet 
Het Armeens alfabet werd ontworpen door een religieuze en geleerde Mesrop Masjtots. Het alfabet bestaat sinds 405 n.Chr. Hij heeft zijn alfabet gebaseerd op het Griekse en Avestaanse alfabet. Het Armeens alfabet wordt gebruikt in Armenië, bij beide talen Oost-Armeens en West-Armeens gebruikt men het alfabet. De volgorde van de letters heeft een religieuze symboliek. De eerste letter verwijst naar God en de laatste letter verwijst naar Christus. 

Bronnen 




1 opmerking: