Populairste jongens- en meisjesnaam in Vlaanderen

Uit een artikel van Het Laatste Nieuws blijkt het dat Lucas en Marie de populairste voornamen waren in 2013. Lucas is nu al voor de derde maal oprij de populairste voornaam in Vlaanderen. Bij de meisjes was tien jaar aan een stuk Emma de populairste voornaam, maar in 2013 was hier verandering in gebracht. Ik vroeg mij af waarom deze voornamen zo populair zijn. Is het om de betekenis van de naam of omdat ze naam mooi vinden? Daarom ga ik nu de betekenis achter beide voornamen zoeken en de eventuele bekende naamdragers.

Lucas is mogelijk afgeleid van het Latijnse "lux" wat "licht" betekent. De voornaam zou mogelijk ook een verkorting zijn van het Italiaanse Lucanus. Dit betekent "afkomstig uit Lucanië". Lucanië is een dorp in het Zuiden van Italië. De oorsprong van Lucas is Grieks. De meest bekende naamdrager is de derde evangelist uit het Nieuwe Testament. 

Marie is afgeleid van Maria. De oorsprong van Marie is Hebreeuws. Er zijn meerdere betekenissen voor de naam Marie. Meest bekende betekenissen zijn bitter, bedroefd en zee. Veel Bijbelse figuren dragen de naam Maria waarvan Marie is afgeleid. Zoals Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten